Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/forslovsocken.se/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/lib/Minifier.php on line 232
Edwind Sandgren – Förslövs Socken – Förr och Nu

Edwind Sandgren

Här presenterar vi några av Edwind Sandgrens skrifter:

Vem var Edwind Sandgren?
Edwin Sandgren föddes i Hjärnap den 1 januari 1913 på en plats som hette Kyrkogården, som väckte uppmärksamhet när han skulle mönstra. Gården som hans far köpt när han kom hem från Amerika, var fyrlängad och kringbyggd med boningshuset i korsvirke och tegel. Den byggdes sen helt om. Han var äldst av fyra syskon. Hans far dog när han var sex år. Då såldes gården men de flyttade så småningom tillbaka dit eftersom hans mor gifte om sig med den nye ägaren. Edwin hjälpte till där hemma fram till militärtjänsten. Därefter gick han på Önnestads lantmannaskola. Några år senare efter att ha träffat Brita på ett SLU-möte, så hade de sällskap några år och gifte sig och fick en dotter, jag, Birgitta den 24 juli 1939. Edwin arrenderade hemmet i fem år. Detta var i slutet av 30-talet. Tiderna var oroliga och förtjänsterna dåliga så han lämnade gården när arrendet gick ut. Istället hamnade hos sin svärfar Einar Olsson i Viarp i Förslöv. Einar var kristidsnämdens ordförande och kyrkovärd. För att få ut ransoneringskort för inköp av livsmedel måste alla vuxna ha personkort. Edwin hjälpte sin svärfar med att skriva ut dessa till församlingsborna i Förslöv och Grevie. Edwin sökte och fick platsen som kyrkovaktmästare i Förslöv på sin 35-årsdag, nyårsdagen 1948. Året därpå byggdes huset i Viarp. Han arbetade som kyrkovaktmästare i 30 år under prästerna Carl Anselm, Einar Magnusson och Göran Westholm. Han trivdes utmärkt och samarbetet fungerade bra. Hälsan var god, jag tror inte att han var sjukskriven en enda dag under alla åren, bortsett ett par dagars lasarettsvistelse. Genom arbetet kom han i kontakt med mycket folk.

Edwin har sedan 1932 varit starkt engagerad inom fortbildningen i sin byggd. Först i Svenska Landsbygdens Studieförbund, sedan i Studieförbundet Vuxenskolan. Han har verkat som cirkelledare, studieledare och förtroendeman samt ordförande. Varje år delar Vuxenskolans Skånedistrikt ut ett kulturpris i form av en glasuggla gjord av konstnär Bengt Orup. Ett år fick Hans Alfredsson ta emot priset. Året 1975 var det Edwin Sandgrens tur att ta emot priset vid distriktsstämman i Klippan. Han har också fått mottaga Studieförbundet Vuxenskolans kulturpris i Bjäre på tusen kronor. Men det var inte bara inom Vuxenskolan som Edwin utförde kulturgärningar. Många är de Bjärebor som vandrat med Edwin som guide på Hallandsåsen eller på andra intressanta platser i Bjäre. Han kunde berätta mycket om hembygden och vad som hänt i gamla tider. En av hans många genomförda idéer är trivselkvällar i samarbete med Bjäre Härads hembygdsförening och som genomfördes i 20 år. Han har också ordnat ett 30-tal resor till olika platser i Sverige, Danmark, Norge och Schweiz. Edwin var en av de första som började med att inventera gamla torp och att få kännedom om bygdens historia. Trädgården var också ett av hans stora intresse. Det fanns blommor från tidiga vår till sena hösten. Allt som rör forna tider intresserade Edwin. Hemma hos honom finner man gamla saker som t ex. gamla stenyxor och en stor samling gamla pengar. Så visst var han en förkämpe for kultur och trivsel i bygden.
Efter en kort tids sjukdom avled han den 7 juni 1999, 86 år gammal.

Nedtecknat av Bess Winberg, dotter till Edwin, november 2003.