Albert Maas

Välkänd Förslövsprofil med rötterna i Mellaneuropa – Albert Maas, 1920 – 2013.

Albert Maas föddes den 12 april 1920   Slam 0029a-08280 (kopia)

Födelseorten var Wustveiller i Tyskland, ett mindre samhälle i Saarområdet nära franska gränsen. Familjen hade ett litet lantbruk med ko, får, getter och höns.

Albert, äldst av 11 barn, hade en hård uppväxt. Far var mycket sträng men mor var snäll. Hon dog 1941 när yngsta barnet föddes.  

Som ung arbetade Albert i järnindustrin. ?Man fick ta det jobb man blev anvisad helt enkelt?. Han tog tidigt körkort.

1939, när Albert var 19 år togs han in i tyska armen – Wehrmacht. Efter tre månaders utbildning i Polen blev han pga. kriget förflyttad till Norge. Där var han under 5 år. Han var placerad på flera platser i Norge men även uppe vid Petsamo i Finland.      

Mestadels posterad som chaufför eller på bevaknings uppdrag, aldrig direkt i stridslinjen ? ?har aldrig dödat någon?. ?Soldatlivet var verkligen hemskt ? det tyckte vi alla?. Vid ett tillfälle var det 53 grader kallt.   –  Efter 5 år bestämde Albert sig för att fly. Hans bataljon var då tillfälligt placerad i Hönefoss i Norge under förflyttning till Normandie.  

Flykten började på kvällen den 31april 1945. Samma dag som Adolf Hitler dog. Byxor och skjorta fick han på ett café där han varit tidigare och bekantat sig lite ? där eldade han också upp sin uniform.

Han vandrade sedan från Hönefoss ? mer än 10 mil genom skogarna,  utan mat ? utrustad med en kompass och med en laddad pistol i fickan. Vid ett tillfälle mötte han tre norska motståndsmän i skogen. De ville köpa hans pistol men den sålde han inte.

Efter fem dagar var han helt utmattad. Då mötte han två gamla män och hoppades att han kommit över gränsen till Sverige och mycket riktigt, han hade hamnat i Värmland. Männen bjöd honom på kaffe och smörgås och såg till att han kom i kontakt med fjärdingsmannen i Charlottenberg .

I efterhand fick han veta att hans bataljon sökt efter honom i ett dygn. Första anhalten i Sverige var ett interneringsläger i Strängnäs. Där blev han undersökt i tre dagar och stannade kvar i två veckor. I lägret fanns människor från tio olika nationer.

Alla var de krigströtta desertörer. Albert fick laga mat. Senare fick han arbete med skogsavverkning i AMF:s regi. Lönen var 90 öre/m3. –   Det kunde så småningom bli 6 m3/dag ?från början blödde händerna?.  

Vid jul 1945 reste han söderut ? hade tänkt sig hem till familjen men blev fast i Hälsingborgstullen. Det ?statslösa pass? han fått dög inte för utresa till Tyskland, eftersom landet var upplöst av ockupationsmakterna. Bodde över juldagen på hotell i Malmö men redan annandag jul fick han arbete i köket på Gästgivaregården i Anderslöv. –  Som äldsta barnet hemma i sin egen familj hade han hjälpt mor med både matlagning och bakning så det var vana sysslor.

På gästgiveriet fanns det lyckligtvis två personer som kunde tala tyska. Där blev han också bekant med en ung danska, Tove Iversen, som också talade tyska.

Hon arbetade på Markie hage, ett gods i närheten. Tycke uppstod och de tog båda jobb på Restaurang Torslund i Ängelholm över sommaren. Gifte sig också denna sommar, 1946, i Katolska kyrkan i Hälsingborg. Albert var då 25 år gammal och Tove 21.

?Tove var en fantastisk kvinna. Jämfört med henne var jag bara en nolla. Hon var klok och snabb i repliken och rödaste kommunist?

De började tillsammans arbeta på flera olika restauranger; Järnvägshotellet i Kävlinge, Stadshotellet i Vetlanda, Hotell Hoppet i Skälderviken och Gästgivaregården i Klippan. I Klippan trivdes Albert särskilt bra och stannade i tre år. Den man som var källarmästare där var samme officer som tagit emot honom i Charlottenberg, när han först kom till Sverige.  

Under tiden på Gästis i Klippan bodde Albert och Tove i Errarp, Ängelholm och cyklade mellan orterna!

Under en tid ändrade han arbetsinriktning och började som bilreparatör på Bokelund & Mattson, det som idag är ?Börjessons? i Ängelholm. Han återgick dock till matbranschen och började som kock i köket på Scan i Ängelholm. Där fortsatte han att arbeta under 15 år på hel och/eller deltid. –  Han mötte mest vänliga personer men också en man spottade honom i ansiktet för att han kom från Tyskland.  

1953 föddes Hans-Arno och familjen flyttade till Förslöv. Man hyrde först en liten gård nedanför Åkagårdens golfbana. Den var i mycket dåligt skick, bland annat fanns där gott om loppor. Syster Märta, distriktssköterska i Förslöv, dömde ut denna bostad för familj med litet spädbarn. Familjen flyttade i stället till huset intill viadukten vid Bokesliden där sonen Rudi föddes 1954.

Albert fick ibland låna Scans korvvagn och började sälja varmkorv på parkeringsplatsen vid Bokesliden. Bonden Karlsson klagade dock på att det flög ?för mycket papper i åkrarna.? och dessutom klagade vägmästaren på trafiksituationen.

Då köpte Albert mark av Knut Nilsson och började bygga kiosken på norrsidan av backen. Han byggde på nätterna och sålde korv på kvällar   Många är vi som minns den trevliga tiden. Den branta trappan upptill kiosken ? den sprang man så lätt.

Bokesliden838 red

 

 Det fanns ju ingen ungdomsgård i Förslöv så alla ungdomar samlades hos Maas. Han var också den, som en kompis sa, som ?räddade vår  ungdoms kärleksliv.? ( intervjuarens kommentarer)

Bokeslidens kiosk >>>

 

  Småningom hyrdes kiosken ut till en kokerska från Klippan, vilken senare också  tog över rörelsen.  

1957 köpte han huset på Stationsvägen.  Huset var då ett ruckel.  Det var byggt redan 1895 och hade varit telefonstation, Hagberg ?Molotovs? affär och Sellgrens blomsteraffär. Albert renoverade alla tre våningarna.

Dottern Hanne föddes 1958.

Korvförsäljningsverksamheten flyttades till Stationsvägen. Där byggde Albert med tiden en bar, ?Centrumbaren?, ?så att folk kunde äta inomhus.?

  1968 drabbades Albert av en tarmsjukdom vilket ändrade mycket i hans liv. Han opererades flera gången under några års tid  och 1976 fick han sluta med korvförsäljning.

  Inte förrän 1992 blev han frisk.

Albert har också hunnit med att arbeta på Gummifabriken i Förslöv, som köttstyckare på Samfood och slutligen på Lindab under 11 år tills han blev pensionär.  

Efter pensioneringen började han intressera sig för oljemålning och har under åren målat många tavlor. Många av målningarna är av stora segelfartyg men även naturbilder och stilleben ? allt hämtat ur den egna fantasin.

Idag 2009, som 89 åring, sköter Albert fortfarande hushållet själv. Anhöriga gör inköpen. Han lagar ordentlig mat, tvättar, stryker och bakar också ibland. Har bekymmer med synen och hör inte så bra men är mycket vital för sin ålder.

Kort resumé:

1920 Född i Wustveiller, Tyskland

1946 Gifte sig med Tove Iversen

1953 föddes Hans Arno

1954 föddes Rudi

1958 föddes Hanne

1989 dog Tove

Denna intervju gjordes 2009 av Britt Lundgren.

***********************************

Denna fascinerande levnadsteckning gjord av Britt Lundgren år 2009 fick sin epilog våren 2013, då Albert Maas gick bort. ? Vår förening önskade publicera denna tankeväckande berättelse på vår hemsida, vilket Alberts anhöriga var positiva till.

För något år sedan återfanns vykortet av Alberts kiosk Bokesliden, riven år 2012 i samband med färdigställandet av cykelleden Förslöv-Grevie. ? Bilden av av Bokeslidskiosken väcker säkert till livs många glada minnen hos äldre Förslövsbor!

/E.H. maj 2013.

***********************