Arthur Bjerningers taxirörelse

Arthur Bjerningers taxirörelse 1941 – 1981

Arthur Bjerninger (Karlsson) föddes den 17/12 1918 i ett litet lantbrukarhem i Förslöv. Han var yngst i syskonskaran. Redan som liten började hans intresse för bilar så han sa: ?När jag blir stor ska jag bli präst eller skjutsa bilar?

Bilintresset ökade när han som fjortonåring fick köra sin arbetsgivare, Gottfrid Bergs bil när han arbetade som trädgårdselev där. Att köra bil har alltid varit hans stora intresse.

I september 1941 inköpte han en taxirörelse av Arvid Svensson i Håle. Första taxiresan gick från Tockarp till Förslövsholms station med en låda östersjösill. En lite ovanlig taxiresa.

Under krigsåren var drivmedlet till hans taxibil gengas. Det var smedmästare Albert Adler som tillverkade det.

Den första taxibilen var en Chevrolet. Därefter har märkena varit Volvo, Olsmobil, Ford och Mercedes. Sammanlagt har det varit elva olika bilar som Arthur körde under sina 40 år som taxichaufför tills han slutade sommaren 1981.

Många olika människor har han kommit i kontakt med, bl a Sarah Leander, Birgit Nilsson, Åke Grönberg, Inga Tidblad, Jarl Hjalmarsson,Carl-Johan Bernadotte, Irma Kristensson och Staffan Heimersson (den lille pågen från Tockarp) samt Konstnärerna Christian Berg och Per Siegård.

Några episoder Arthur särskilt minns är t ex den när han körde en tur från Ranarp till BB i Ängelholm. Det var full snöstorm och det kom in för mycket fukt i förgasaren. I Vantinge mötte han en timmerbil som stannade och sedan bogserade dem in till BB. Bilen for hit och dit på vägen, men de kom lyckligt fram. På BB föddes sen en flicka som varit till mycket glädje med sin sång.

Vid ett annat tillfälle fick Arthur en körning från Förslövs hotell till Ängelholm. Det var några ungdomar som hade försökt stjäla på strumpfabriken. De ville in till Ängelholm för att få logi.

På alla hotell nekades de på grund av att de var knarkpåverkade så färden gick tillbaka till Förslöv igen där de släpptes av utan att ha betalat. Resan pågick från halv ett på natten till halv sex på morgonen. Ungdomarna greps senare av polisen i Förslöv.

En lite angenämare resa var den från Össjö prästgård till biskopsgården i Lund. Det var för biskop Nygren. Framme vid biskopsgården sa biskopen att nu får chauffören komma med in på en kopp the och smörgåsar. Biskopen själv serverade. En trevlig resa att minnas.

Telefonbeställning av taxiresorna skedde i bostaden och sköttes de sista 24 åren av Arthurs fru Elsa och dessförinnan av hans mor och syster. De senaste åren hade vi en telefonsvarare. Det underlättade en del när vi skulle åka bort. Det var dygnetrunttjänstgöring och särskilt mycket vid midsommar, jul, nyår och påskhelger. För att någon gång få koppla av från bilkörningen åkte vi utomlands i 2 veckor under mars månad. Bl a till Israel, Egypten och de Grekiska öarna. Det var då en anställd chaufför som körde under tiden.

Då lönsamheten inte alltid var så stor arbetade Arthur som kyrkogårdsvaktmästare på deltid. Ett arbete som var omväxlande och innebar även en del tjänstgöring inne i kyrkan. Så hade vi även en liten fruktodling som skulle skötas med beskärning av fruktträd, besprutning och gräsklippning.

Möten med många trevliga människor gjorde att Arthur höll på med sin taxirörelse så lång tid. På grund av dålig hörsel slutade han köra taxi två år innan pensionen och ser tillbaka på ett rikt och omväxlande arbete under många verksamma år.