Hugo Johansson berättar “En dag i affären”

Hugo Johansson beskriver hur en dag kunde bete sig i Bröderna Åkessons affär år 1937.

Jag bodde i huset bredvid som ägdes av bröderna. Klockan sju åt jag frukost och därefter gick jag bort till järnvägsstationen för att hämta posten. Affären öppnades klockan åtta och tiden innan var till för att kontrollera att allt var i ordning. Så fort vi öppnade kom kuskarna till mjölkaskjutsarna för att lämna in bonnamorornas listor på vad de ville ha köpt in. När skjutsarna hade lastat av komjölken och lastat på skummjölken så skulle vi ha plockat färdigt beställningarna. Normalt kom ingen kund in för att köpa charkuterier eftersom detta var nästan det enda vi inte förde, men var oftast med på listorna från mjölkaskjutsarna och då var det att för springgrabben (Henry Kristensson) att snabbt cykla och hämta det uppe hos Heberleins. Sen kom också andra kunder och de små lediga stunderna från kunder användes till att fylla hyllorna och lådorna med socker, gryn, torkade frukter av olika slag och tappa upp sirap med mera.
Sirapen fick vi i stora 300 kilos trätunnor som vi hade ute i förrådet. Dessa tunnor återsändes aldrig utan de var alltid tingade långt i förväg av bönderna som fick köpa dem för en tia. Sedan klöv de dem mitt itu och använde dem för bevattning av kreaturen.
Mjöl fick vi i 100 kilos jutesäckar från Errarps kvarn som körde hit dem med häst och vagn. Det var två sorters vetemjöl, rågsikt, grovt rågmjöl och grahamsmjöl. Grahamsmjölet fick vi i mindre säckar. Det grova rågmjölet användes till att blanda med blod till olika rätter.

Framåt hösten cyklade jag runt i bygden och tog upp beställningar på inläggningssill och lingon. När sillen och lingonen kom ringde vi runt så folk själv fick komma och hämta det. Den färska sillen kom med järnvägsvagn från Varberg och kunde vara cirka tjugo lådor. Det var alltid jag som hade hand om utdelningen och den såldes i valar och tjog.

Vi sålde korkmattor (linoleummattor från Forshaga) från rullar som vi hade en fem sex stycken olika mönster utav. Det var lite krångligt att räkna ut mönsterpassningen.

Vi hade en timmes lunch.

Vi sålde många sorters tyger på rulle och även där var det mönsterpassning på vissa tyger, gardintyger bland annat.

Vi sålde glasrutor som vi fick skära till ute i förrådet och det var mitt arbete.

På eftermiddagen hade vi fem minuters kaffepaus.

Vi hade även allt i herrekipering. Kostymer och skjortor kom från Hjelms i Örkelljunga och från Bröderna Larssons i Borås.

Affären stängde vi klocka sju på kvällen och efteråt var det till att städa.